Czat z położną Karoliną Woźniczak


We wtorek 19 kwietnia do siedziby Babyono w Poznaniu zaprosiliśmy położną Karolinę Woźniaczek z Bezpłatnej Szkoły Rodzenia „Bambino”, aby poprzez czat na Facebooku odpowiedziała mamom na nurtujące je pytania. Tematem czatu była pielęgnacja oraz opieka nad maluchem. Poniżej przedstawiamy Wam zapis całej rozmowy.


1. PYTANIE: Pomocy ! Od tygodnia i dwóch dni córcia ma okropny katar robie jej inhalacje odciągam z noska oczyszczam woda morską smaruje maścią majerankowa pod nosek i klatkę maścią rozgrzewająca + wit c + sambucol baby i zero poprawy ! Co mam robić by pomoc malutkiej. Dodam ze ma 6 miesięcy a ma taki katar ze sie dusi i nie chce jeść.
ODPOWIEDŹ: Witam, większość metod naturalnych już Pani zastosowała dlatego polecam wizytę u pediatry w celu np. wykluczenia kataru alergicznego bo nie napisała Pani jaka jest wydzielina z noska czy gęsta i jakiego koloru bo to równie ważne. Polecam plastry na katar które przyklejamy na odzież by ułatwić oddychanie i jeśli używamy wody morskiej niech będzie schłodzona by lepiej obkurczyć błonę śluzowa noska. Przed każdym karmieniem odciągać zalegania np. katarek bardzo dobrze odśluzowuje. Jeśli córka nie ma innych objawów choroby typu gorączka, kaszel można wychodzić na spacery co ułatwi oddychanie w ciągu dnia.

2. PYTANIE: Witam mój 3-miesięczny synek zjada co 3 godziny 120 ml mleka modyfikowanego nie raz jest tak ze nie wytrzymuje i trzeba dać mu wcześniej czy mogę mu dodawać trochę kleiku ryżowego czy nie bardzo do tego od kilku dni jest bardzo niespokojny jak nie może czegoś złapać albo dotknąć krzyczy i płacze w niebogłosy i trzęsie się i zaciska piąstki, od miesiąca strasznie się ślini i pcha wszystko do buzi czy to normalne?
ODPOWIEDŹ: z Pana opisu zachowania synka nie widzę nić niepokojącego gdyż niemowlęta z każdym miesiącem coraz bardziej się rozwijają i od 3 miesiąca gruczoły ślinowe intensywniej pracują i produkują większą ilość śliny. Jeśli chodzi o karmienie można przed podaniem mleka modyfikowanego dać dziecku wodę przegotowaną co spowoduje zaspokojenie chwilowe głodu i oczywiście właściwą porcje mleka:) można spróbować odrobinę zwiększyć porcje o 10 ml.

3. PYTANIE: Moja 4-miesięczna córeczka zaczęła jeść słoiczki. (jak sama jej gotowałam to nie chciała.. Gniotłam widelcem) Pierwsze 5 dni jadła tylko marcheweczkę, a od 2 je marchewkę z ziemniakami. Dziś jej nie dałam. Rano miała zatwardzenie. Zdecydowałam się podać jej czopek glicerynowy (oczywiście kawałeczek), córka się załatwiła, ale nadal kupa była „ciężka”. Nie chciała w ogóle jeść mleka, a pić w ogóle nie chce. Niedawno płakała, strasznie płakała, aż bezdech łapala.. Zapłakana dałam ją mężowi, udało mu się ją jakoś ułożyć brzuszkiem do dołu i zasnęła.. Czy to mogła być kolka? Czy to przez te ziemniaki?
ODPOWIEDŹ: Każde dziecko inaczej reaguje na wprowadzane pokarmy dlatego dobrze , że Pani zwraca szczególną uwagę co córeczka jada. Można na razie wstrzymać się z podawaniem ziemniaków i zastąpić je innym pokarmem. By pomóc córce w zaparciach polecam podać jabłka czy ze słoika lub ugotowane przez siebie oraz córeczka powinna dużo pić wody przegotowanej najlepiej na czczo lub kompot z jabłek w celu rozmiękczenia stolca. Czopki glicerynowe stosujemy w ostateczności jeśli nie ma znacznej poprawy. Oprócz tego można stosować cieple okłady i masaże na brzuszek oraz probiotyki na poprawę pracy jelit. Kolki późne występują bardzo rzadko dlatego proszę się nie martwić o wystąpienie kolki.

4. PYTANIE: Mam pytanie jak oduczyć dziecko od piersi, mój synek skończył rok? Mam problem by jadł z butelki? Przyczyną niestety jego zęby i moje piersi okropnie pogryzione? Proszę o poradę?
ODPOWIEDŹ: Im dziecko starsze tym trudniej odzwyczaić od piersi dlatego czasami pozostają tylko metody „drastyczne” jak np. wyjazd mamy na 2-3 dni. Jeśli jednak nie chce Pani zastosować takiej metody można spróbować zamiast tradycyjnej butelki kubek niekapek czy karmienie z łyżeczki co będzie bardziej uciążliwe na początku ale może przynieść pozytywny skutek.

5. PYTANIE: Roczne dziecko budzi się w nocy na mleko! Jest karmione mlekiem modyfikowanym. Próbowałam podać specjalne mleko na noc ale to nic nie pomaga i tak się budzi! Wiem że budzi się bo jest głodny bo gdy tylko dostanie mleko od razu zasypia. Wiem że roczne dziecko nie powinno już jeść w nocy! Dodam że do tej pory przesypiał całe noce!
ODPOWIEDŹ: Droga do oduczenia nie będzie łatwa ani krótka ale przyniesie pozytywne skutki. Po pierwsze musi Pani być konsekwentna każdej nocy i nie raz skończy się to płaczem dziecka dlatego wtedy należy podać czy herbatkę lub wodę oraz tulić , głaskać czy śpiewać by maluszka uspokoić. Nie zawsze dziecko jest głodne czasem przyzwyczajone do dobrego ale jeśli podejrzewa Pani głód polecam zwiększyć dawkę ostatniego posiłku lub zmienić na bardziej treściwe co pomoże mniej się wybudzać. Życzę wytrwałości a po pewnym czasie maleństwo będzie przesypiało noce.

6. PYTANIE: Córka za 10 dni skończy 7 miesięcy, karmię ją mlekiem modyfikowanym Nan 2, plusy inne stałe posiłki. Na moje nieszczęście budzi się kilka razy w nocy i je. Próbowałam dać wodę do picia ale budziła się. Potrafi się zbudzić zjeść 60 ml i za trzy godziny to samo. Co robić?
ODPOWIEDŹ: Proszę spróbować zwiększyć porcję ostatniego posiłku córeczki lub zmienić na bardziej treściwe jeśli było to tylko mleko modyfikowane. Za każdym razem jak dziecko się obudzi oprócz wody można dać herbatkę jeszcze do picia i próbować uśpić co nie zawsze od razu pomoże ale jeśli będzie Pani tą czynność powtarzać w końcu na pewno się uda. Córeczka jest jeszcze mała więc też ma prawo wybudzać się w nocy to kwestia indywidualna dziecka więc można też zwiększyć ilość mleka zamiast 60 ml podać jej więcej co może rozwiązać problem i córka przestanie się częściej wybudzać.

7. PYTANIA: Kiedy dziecko powinno siadać samodzielnie a kiedy powinno siedzieć posadzone? Chodzi mi o termin w którym należałoby zacząć sie martwić. Pozdrawiam
ODPOWIEDŹ: Nie ma powodu by uczyć dziecko siadu jest to nawet niewskazane dlatego proszę obserwować maluszka kiedy sam zacznie siadać samodzielnie a powinno to nastąpić około 10 miesiąca wtedy kiedy sam będzie na to gotowy.

8. PYTANIE: Witam mój synuś ma problem z noskiem kupiłam katarek ten do odkurzacza i sól fizjologiczną ale w dalszym ciągu jakby mu gdzieś głęboko zalegało i aż charczy.
ODPOWIEDŹ: W jakiem wieku jest synek? Jeśli to noworodek to proszę się nie martwić ponieważ często występują zalegania poporodowe i nie jesteśmy wstanie wszystkich się pozbyć tylko stopniowe odciąganie i nawilżanie powietrza po pewnym czasie pomoże. Dlatego proszę zwrócić uwagę czy temperatura w pomieszczeniu jest odpowiednia w ciągu dnia i nocy.

9. PYTANIE: Ja chciałam zapytać o czas karmienia ponieważ moja 2.5 miesięczna córeczka potrafi jeść baaaardzo długo zwłaszcza wieczorem nie raz zajmuje nam to ponad godzinę czy to normalne bo od innych mamusi słyszałam ze ich pociechy najadają się, np. w 10 minut…?
ODPOWIEDŹ: Karmienie piersią to nie tylko zaspokajanie potrzeb związanych z głodek dziecka, ale również bliskość i poczucie bezpieczeństwa, dlatego maluszki potrafią niekiedy bardzo długo leżeć u mamy przy piersi. Jest to całkowicie normalne zachowanie dziecka, Pani maluch potrzebuje po prostu więcej spędzania czasu z mamą ?
10. PYTANIE: Jestem w 18 tygodniu ciąży, byłam niedawno u lekarza i wszystko jest dobrze ale od paru dni kłuje mnie po prawej stronie brzucha, wiem że dziecko jest głównie ułożone po tej stronie, czy może naciskać na jakieś narządy czy po prostu rozrasta wszystko i to normalne? Szczególnie wieczorem odczuwam takie coś.
ODPOWIEDŹ: Proszę się nie martwić. Jest to jak najbardziej naturalne. Spowodowane jest rozciąganiem wiązadeł macicy. Jeśli lekarz nie stwierdził nieprawidłowości, nie ma się czym przejmować.

11. PYTANIE: Mam pięciomiesięczną córkę. Po miesiącu od porodu stwierdzono u nie skazę. Karmie ją obecnie piersią i powoli wprowadzam do jej jadłospisu nowe smaki. Ja jestem na diecie bezmlecznej. Mam pytanie jakie stosować witaminy bo ciągle robią mi się zajady i jestem bardzo osłabiona?
ODPOWIEDŹ: Polecam suplementy dostosowane do matek karmiących piersią. Można również sobie kupić naturalną witaminę C, w formie płynu lub tabletek musujących. Proszę również sprawdzić czy w tabletkach dopasowanych do matek karmiących jest zwiększona dawka witamy B2, jeśli nie – warto zapytać o uzupełnienie diety farmaceuty.

12. PYTANIE: Moje 4 mies. dziecko ma niedużą niedokrwistość. Bardzo źle reaguje na preparat z żelazem. Pediatra zalecił wprowadzenie warzyw. Dziecko karmione jest moim mlekiem. Czy w takiej sytuacji powinnam podać stałe pokarmy dla zdrowia malucha?
ODPOWIEDŹ: Jeśli dziecko ma problemy z przyswajaniem żelaza proszę zmienić na inny preparat żelaza, ale przede wszystkim zmienić swoją dietę. Dopiero, jeśli wyniki u maluszka nie ulegną zmianie można wprowadzać pierwsze produkty.

13. PYTANIE: Ja mam pytanie odnośnie oczyszczania noska. Kupiłam. aspirator ale tak naprawdę nigdy nie udało mi się oczyścić nosa dziecku tak jakbym chciała. Czy to wina „sprzętu” czy moich umiejętności? Może polecić Pani dobry termometr? (Mój na podczerwień w ogóle się nie sprawdza)
ODPOWIEDŹ: Jeśli chodzi o aspirator polecam Katarek, ten, który podłącza się do odkurzacza. Dziecko jest wtedy uspokojone dźwiękiem odkurzacza, nie ma również problemu z właściwym odessaniem. Równie dobry jest też aspirator elektryczny. W przypadku termometru polecam zwykły elektryczny, przypominający kształtem dawne rtęciowe termometry, którym mierzy się temperaturę pod pachami lub pachwinami.

14. PYTANIE: Od którego miesiąca życia najlepiej podawać pokarmy stałe?
ODPOWIEDŹ: Przy karmieniu piersią stałe pokarmy można podawać od 6 miesiąca, natomiast przy karmieniu mlekiem modyfikowanym można wprowadzać te pokarmy już od 4 miesiąca, ze względu na to, że mleko to nie jest w pełni wartościowe.

15. PYTANIE: Czy karmiąc piersią mimo wszystko wprowadzać do diety dziecka inne produkty? W sklepach mnóstwo deserków i obiadków dla dzieci od 4 miesiąca… ?? Raczej sama będę je przygotowywała ale czy wprowadzać je tak wcześnie?
ODPOWIEDŹ: Nie polecam wprowadzania nowych produktów zbyt wcześniej. Polecam karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka. Mleko matki jest w pełni wartościowe i gwarantuje dziecku wszystkie niezbędne składki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.
16. PYTANIE: Witam;) oczekuje bliźniaków. Jedyna rzeczy, która mnie martwi to jak sobie radzić z karmieniem piersią na początku?
ODPOWIEDŹ: Polecam zajęcia w szkołach rodzenia, ponieważ tam położne uczą pozycji do karmienia piersią, również przy bliźniakach. Jedną z podstawowych jest pozycja z pod pachy, gdzie jednocześnie można przystawić dwa noworodki. Proszę się nie martwić, bo z pewnością po urodzeniu położne pokażą, jak zajmować się noworodkami.

17. PYTANIE: Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie wypróżniania sie tygodniowego maluszka. Od 3 dni nie było kupy i nie wiemy czy mamy sie martwic czy nie. Wydaje mi sie, ze mały sie najada, jest spokojny i nie wygląda żeby cos go bolało.. Co prawda ma duże potrzeby co do jedzenia bo urodził sie ważąc 4 kg. Co Pani myśli o tym? Dodam, ze moczy jakieś 4-5 pieluszek dziennie.
ODPOWIEDŹ: Przy karmieniu naturalnym maluszek nie musi oddawać stolców regularnie. Może robić kupkę nawet raz na tydzień. Mleko matki jest naturalne, maluszki wchłaniają je całkowicie nawet do kilku dni.

18. PYTANIE: Mój 4-miesięczny syn od kiedy zaczął być dokarmiany mlekiem modyfikowanym (raz dziennie) , ma problemy z wyróżnieniem. Co 2-3 dni podaję mu pół czopka bo widać, że się męczy. Popłakuje, śpi niespokojnie, pręży się nawet w czasie jedzenia co powoduje ulewania. Czy odczekać dłużej, nie podając czopka i liczyć że uda mu się wypróżnić czy zacząć leczyć dolegliwość innymi sposobami? Mleko juz zmieniałam, obecnie stosuję Hipp Comfort
ODPOWIEDŹ: Jak szybko wprowadziła Pani nowe mleko? Czy było to przejście gwałtowne? Najpierw proszę poczekać na przyswojenie nowego produktu przez niemowlę. Proszę dać trochę więcej czasu dziecku i na razie zrezygnować z czopków. Swoją dietę proszę uzupełnić o produkty bogate w błonnik, np. suszone śliwki, morele, pełnoziarniste pieczywo. Warto również przed karmieniem dziecka podać mu przegotowaną ciepłą wodę, co usprawni pracę jelit. Gdyby sytuacja nie uległa poprawie, polecam udać się do lekarza w celu dobrania odpowiedniego mleka.

19. PYTANIE: Moja córeczka ma 3 tygodnie i dokuczają jej wzdęcia ma dużo gazów w sobie co często ja wybudza masuje jej brzuszek i ruszam nóżkami góra dół czy jest jakaś sprawdzona metoda na to ? Czy to normalne u tak malutkich dzieci pozdrawiam
ODPOWIEDŹ: Przede wszystkim wzdęcia występują bardzo często u niemowląt. Zanikają ok. 3-4 msc. Maluchowi można pomóc przez ciepłe okłady, częste układanie dziecka na brzuszku, pomocny jest również preparat BioGaia. Oprócz tego pomaga naturalne mleko, dlatego zalecam częste przystawianie dziecka do piersi. Gdyby wszystkie te metody zawiodły można zastosować rurki Windy (jest to metoda ostateczna, nie należy jej często stosować). Jeśli maluszek lubi kąpiel, można również włożyć je do wiaderka Tummy Tube. Rozluźni jelita, co pomoże w pozbyciu się wzdęć.

20. PYTANIE: Droga Pani Karolino, a jak to jest z myciem ząbków u 13miesiecznego malucha? Czym myć? Ile razy dziennie?
ODPOWIEDŹ: Są specjalne pasty do zębów dla niemowląt. Można również myć zwykłą przegotowaną wodą. Myć zęby proszę po każdym zarówno słodkim jedzeniu, jak również po mleku.

21. PYTANIE: Dzień dobry! ? Chciałabym się dowiedzieć, jak zakończyć karmienie piersią. Mój Synek skończył 9 miesięcy. Zbliża się ten moment, kiedy chciałabym wygasić laktację. Jak zacząć, co robić?
ODPOWIEDŹ: Im mniej będzie dziecko przystawiane do piersi tym bardziej laktacja będzie zanikała. Można też pić napar z szałwi. Mocniejsze środki to Bromergon, jest to jednak środek na receptę. Przede wszystkim proszę nie stosować biustonoszy o numer za małe. Może to tylko zaszkodzić a nie pomóc.

22. PYTANIE: Czy to prawda, że karmiące mamy nie mogą jeść truskawek?
ODPOWIEDŹ: Truskawki są alergiczne, jednak w niewielkiej ilości nie zaszkodzą. Szczególnie polskie sezonowe.

Karolina Woźniczak

położna

Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu – kierunku Położnictwo na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Doświadczenie zdobywała pracując w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Położniczym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przy ul. Polnej, jako położna środowiskowa w Położniczym Ośrodku Medycyny Środowiskowo-Rodzinnej oraz prowadząc zajęcia w szkołach rodzenia w Poznaniu. Aktualnie jest w trakcie specjalizacji neonatologicznej i specjalizacji ginekologiczno-położniczej. Zainspirowana chęcią pomocy kobietom w ciąży założyła Bezpłatną Szkołę Rodzenia „Bambino”. Zdobyte umiejętności i wiedze przekazuje młodym rodzicom, uczy ich jak wykorzystać nabyte umiejętności w praktyce, aby ciąża, poród i opieka nad dzieckiem były niezapomnianym przeżyciem.