Czat z położną Karoliną Woźniczak


We wtorek, 7 czerwca w siedzibie Babyono przeprowadziliśmy kolejny czat. Na pytania rodziców odpowiadała zaprzyjaźniona z nami położna Karolina Woźniczak.

Pytanie 1: Mam takie pytanko jak oduczyć małą od piersi obecnie będzie kończyć 14 miesięcy a nadal ciągnie pierś i prawie w ogóle nie chce nic pić i jeść normalnie, już po prostu nie wiem co robić…

Odpowiedź: Proszę wypróbować kilka metod jedna z nich powinna pomóc i powoli odstawić córeczkę od piersi. Odciągnąć swoje mleko i podać w butelce można smoczek posmarować swoim mlekiem by jeszcze lepiej ją zachęcić. Jeśli nie przepada za butelką można spróbować podać w kubku lub przez łyżeczkę. Jeśli jest mąż w pobliżu najlepiej by on karmił córkę dzieki temu będzie łatwiej a malutka nie będzie miała pretensji , że Pani nie daje jej piersi:) Jeśli chce Pani wprowadzić mleko modyfikowane można je naturalnie troszkę osłodzić np. jedną łyżeczką kaszki by lepiej smakowała a smoczek tak jak pisałam wcześniej posmarować Pani mlekiem co też lepiej zachęci. Co do produktów stałych można spróbować specjalnej siateczki gdzie wkłada Pani np. ugotowaną marchewkę, banana czy inny produkt i dziecko samo przez siateczkę zjada pokarmy a przy okazji się bawi bez ryzyka zadławienia czy połknięcia większego kawałka. Do kupienia np. w tesco. Życzę powodzenia!

Pytanie 2: Ile dziecko powinno przybrać na wadze w ciągu miesiąca? (Na piersi)

Odpowiedź: Rozumiem , że pyta Pani o pierwszy miesiąc życia noworodka. Oczywiście każde dziecko rozwija się w różnym tempie ale mniej więcej jeśli jest karmione piersią to tygodniowo powinno przybierać na wadze od 110-200 gram. Pozdrawiam serdecznie.

Pytanie 3 : Pani Karolino u mojej rocznej córki stwierdzono alergię na mleko. Jest na nutramigenie. Od jakiegoś czasu próbuję jej przemycić trochę mleka w postaci kaszki mlecznej, deserku z twarożkiem, jogurtem.. Nic jej nie wychodzi. Czy bez wizyty u alergologia mogę samodzielnie rozszerzać dietę w produkty mleczne czy konieczne są jakieś badania?

Odpowiedź: W dzisiejszych czasach bardzo często stwierdza się skazę białkową gdy tak naprawdę jej nie ma. Jeśli spróbowała już Pani wprowadzać nowe mleczne produkty i córeczka prawidłowo je przystaja nie widzę podstawy by udawać się do lekarza. Jeśli pojawi się coś niepokojącego w formie wysypek, bólów brzuszka czy dziwnych stolców jak najbardziej należy udać się do lekarza ale wykonać również badania. Pozdrawiam serdecznie.

Pytanie 4: Witam. Jestem w 10/11 tym ciąży obecnie leżę w szpitalu bo krwawiłam, ale nic nie chcą mi powiedzieć co się stało i od czego mogło być boje się że to się powtórzy a to 2 ciąża?

Odpowiedź: Witam Panią. Ciężko mi jest Pani doradzić i pomóc nie znając chociażby podstawowych wyników badań jakie miała Pani z pewnością w szpitalu wykonane. Krwawienia występują z różnych przyczyń i nie zawsze muszą oznaczać najgorsze dlatego proszę postarać się nie martwić i zaufać lekarzom którzy Panią badają a z pewnością jak postawią diagnozę wszystkiego się Pani dowie. Standardem jest podczas ciąży gdy pojawi się krwawienie wykonanie badać i konsultacja z lekarzem. Czasami takie krwawienia mogą pojawić się kilkakrotnie w terminie pojawienia się miesiączki i nie oznaczają nic groźnego ale zawsze warto sprawdzić i ustalić przyczynę. Życzę zdrowia dla Pani i maleństwa.

Pytanie 5: Jakie są aktualne zalecenia dawkowania Wit K u noworodka karmionego piersią?

Odpowiedź: Każdy noworodek urodzony o czasie otrzymuje zazwyczaj 1 mq witaminy K domięśniowo jest to dawka jednorazowa natomiast nadal noworodki karmione piersią powinny otrzymywać suplementację witaminy K w postaci doustnej w formie kropelek czy kapsułek od 2 tygodnia życia do około 3 miesięcy w dawce 25 mikrogram. Pozdrawiam serdecznie

Pytanie 6: U mojej 8 miesięcznej córeczki wyczuwam jakąś grudkę pod jednym cycuszkiem. Co to może być? Czy to jakiś gruczoł czy to normalne?

Odpowiedź: Witam guzek/ gruczoł w okolicy gruczołów piersiowych u córeczki może wynikach z powodu pojawiających się hormonów które dostały się od Pani do organizmy córki głównie też podczas karmienia piersią i takie zmiany często pojawiają się na początku lub po kilki miesięcy życia niemowlaka co jest naturalne i nie stanowi powodu do zmartwień. Może też być spowodowane uczuleniem na większą ilość wprowadzanych pokarmów w formie drobiu lub zatkany kanalik gruczołu łojowego. Z racji , że nie mogę zobaczyć na własne oczy zmian opisanych przez Panią polecam wizytę u lekarza i wykonanie jeśli będzie potrzeba USG w celu potwierdzenia dokładnej diagnozy. Pozdrawiam serdecznie.

Pytanie 7: Witam mój synek 18 czerwca skończy 5 miesięcy wypija raz 120 raz 150 mleka z jedną łyżeczka kleiku co trzy godziny, czy to nie za często

Odpowiedź: Ze spokojem, nie jest to powód do zmartwień. Zdarza się, że w cieplejsze dni dzieci częściej domagają się płynów. Można spróbować zamiast jednej porcji mleka podać przegotowaną wodę w celu ugaszenia pragnienia. Jeżeli prawidłowo przybiera na wadze to nie ma absolutnie powodów do zmartwień. Jeżeli chodzi o kleik to polecam podawać go na noc, w dzień podawać tylko mleko.

Pytanie 8: Wysypka: wykluczona alergia na mleko, skaza. Używane maści robione w aptece. Bez skutku. Wysypka na policzkach, ramionach i udach. Co to może być? Walczymy z tym już pół roku, dermatolog, alergolog, pediatra nie mają już pomysłów. Czym smarować?

Odpowiedź: Ciężko mi zalecić prawidłowy preparat nie widząc wysypki u Malca. Proponuję kąpać dziecko w krochmalu, co łagodzi objawy wysypek. Można też wdrożyć preparaty do skóry wrażliwej, np. A-derma, Oilatum, Elancyl. Proszę zwrócić uwagę na stosowane proszki do prania, balsamy do ciała stosowane przez Panią. Warto, jeżeli jeszcze Malec nie miał testów alergicznych, je wykonać.

Pytanie: odmówiono testów, bo ponoć za mały (19mc) i wyniki będą nie miarodajne. Stosowaliśmy ww. środki. Jeśli chodzi o proszek i płyn, używamy tego samego od urodzenia, więc to wykluczamy..

Odpowiedź: Proszę poczekać do skończonych dwóch lat i ponownie spróbować wykonać testy. Czasami najlepsi specjaliści nie wiedzą skąd wysypka się wzięła i potrzeba czasu, aby samoistnie zanikła. Jeżeli wysypka nie powoduje dyskomfortu dziecka to nie ma czym się martwić.

Pytanie 9: Czy to normalne, gdy dziecko(8 miesięcy) napina się i drży przy każdej ekscytacji( widok zabawki, bajki, chrupki itp.)?

Odpowiedź: Jest to normalne zachowanie u większości dzieci, więc proszę się tym nie martwić.

Pytanie 10: Witam. Jestem w 36tc i od jakiegoś czasu w nocy i po nocy czuje duży dyskomfort i ala ból nadgarstków, stawów kolanowych, stawów łokciowych… Takie ścierpnięcie i ból…co to może być??

Odpowiedź: Bardzo często w zaawansowanej ciąży kobiety odczuwają dyskomfort w stawach spowodowany większym obciążeniem, zatrzymywaniem wody w organizmie. By zmniejszyć dolegliwości można stosować większą dawkę witamy D, wapna, pić więcej wody. Niestety wysokie temperatury nie sprzyjają kobietom w zaawansowanej ciąży.

Pytanie 11: Czym smarować pupkę niemowlaka przy każdorazowej zmianie pieluszki, a w jaki sposób dbać w przypadku pojawienia się zaczerwienień bądź odparzeń?

Odpowiedź: Do codziennej pielęgnacji wrażliwej skóry noworodka nie ma potrzeby każdorazowego smarowania pośladków. Wystarczy ok. 2 do 3 razy naturalnym kremem, typu: Bepanthen, Mustella – ogólnie kremy nawilżające. W przypadku pieluszkowego zapalenia skóry polecam częstą zmianę pieluszek, mycie wodą, wietrzenie oraz stosowanie specjalistycznych kremów, np. Alantan, kremy zawierające cynk, z mocniejszych preparatów Sudocrem, Tormentillae.

Pytanie 12: czy żel do mycia higieny intymnej ma wpływ na zapłodnienie?

Odpowiedź: Od jakiego czasu Państwo się starają o dziecko? Jeśli nie mieli Państwo konsultacji u specjalisty to zalecam wizytę u ginekologa w celu wyznaczenia dni płodnych. Oprócz tych badań można przebadać siebie i męża w celu wykluczenia negatywnych skutków niesprzyjających zajściu w ciążę.

Pytanie: Od około 4 miesięcy staramy się. Wcześniej nie miałam problemu zajść w ciążę…

Odpowiedź: Proszę się zatem nie martwić, jest to dość krótki czas. Zalecam dostosować się do moich wcześniejszych zaleceń, by pilnować dni płodnych.

Pytanie 13: Mam takie pytanie. Obecnie jestem w 25 tygodniu ciąży i dziś w nocy złapał mnie bardzo ostry ból z prawej strony jakby „na miesiączkę” z tym ze był to ból o wiele mocniejszy, az sie wybudziłam. Trwał trochę czasu i pod koniec zaczął promieniować aż do góry brzucha. Ruchu dziecka w czasie trwania bólu czułam intensywniej, tak jakby bylo poddenerwowane. Z tana jak wstałam zjadłam czekoladę i popiłam zimna woda, dziecko sie pobudziło i wyczulam ruchy, ale są słabe.

Odpowiedź: W większości wczesnej ciąży bóle promieniujące są normalne ze względu na rozciągające się więzadła macicy. Jeśli ma Pani obawy najlepiej udać się do lekarza w celu wykonania podstawowych badań. Proszę się nie martwić, że dziecko wykonywało trochę bardziej intensywne ruchy, jest to zachowanie całkowicie normalne.

Pytanie 14: Pani Karolino, jak często zmieniać się ułożenie noworodka w łóżeczku w pierwszych dniach życia tak by główka dziecka uformowała się prawidłowo?

Odpowiedź: Prawidłowa naturalna pozycja jest na plecach i brzuchu. Noworodek samoistnie przewraca główkę. Jeżeli mama zaobserwuje, że z jednej strony główka jest bardziej spłaszczona należy pomagać dziecku w częstszym przekładaniu główki.

Karolina Woźniczak

położna



Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu – kierunku Położnictwo na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Doświadczenie zdobywała pracując w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Położniczym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przy ul. Polnej, jako położna środowiskowa w Położniczym Ośrodku Medycyny Środowiskowo-Rodzinnej oraz prowadząc zajęcia w szkołach rodzenia w Poznaniu. Aktualnie jest w trakcie specjalizacji neonatologicznej i specjalizacji ginekologiczno-położniczej. Zainspirowana chęcią pomocy kobietom w ciąży założyła Bezpłatną Szkołę Rodzenia „Bambino”. Zdobyte umiejętności i wiedze przekazuje młodym rodzicom, uczy ich jak wykorzystać nabyte umiejętności w praktyce, aby ciąża, poród i opieka nad dzieckiem były niezapomnianym przeżyciem.